Как да помогнем на детето си, ако не умее да се защитава?

Ако детето ви е по-плахо в отношенията си с околните, вие можете да му помогнете да преодолее това.

В училище

Там малките тирани проявяват безпогрешно чувство към тези, които лесно биха се оставили да бъдат контролирани. Плахият поглед и несигурната походка на детето ви го издават като идеалната жертва. Останалите знаят, че то няма да се защитава, а вие се питате от какво е породена неговата пасивност.

Най-вероятно малкото смята, че агресивното поведение не е позволено, тъй като това противоречи на възпитанието, което получава вкъщи. Естествено, няма нищо лошо да учиш детето си, че хората трябва да се отнасят внимателно един към друг и че когато има проблем, той се отстранява чрез разговор. По този начин детето прави заключение, че на всяка цена трябва да избягва конфликтите!

Как да му помогнете?

Време е да му обясните, че всяко правило си има изключение. Че е редно човек да се защитава от тези, които не уважават другите и се държат недоброжелателно. Обяснете му, че до хулиганство може да се стигне едва тогава, когато думите и държанието не помагат. Просто става дума за законна защита от чуждо посегателство. Освен това детето трябва да разбере, че когато се изправи очи в очи с нападателите си, те бързо губят своята мощ и арогантност.

Сред приятелите

По всичко личи, че детето ви е готово да приеме всичко от страна на приятелите си, за да не попадне в изолация. Най-вероятно то смята, че не е достатъчно интересно за останалите. Защо самочувствието му е толкова ниско? Една от причините може да се корени в ранното му детство. Ако проявявате недоверие към него, това може да го доведе до извода, че не способно да направи нищо само. Другата възможност е това да са просто черти на характера му, които то да е наследило от родителите си.

Как да му помогнете?

Избягвайте да го питате въпроси от рода: „Защо се оставяш да те водят за носа?“ Това още повече ще засили чувството му за провал. По-добре се опитайте да му отделите централна роля в семейството! Например, насърчавайте го да говори пред всички на масата – това ще го увери, че мнението му има значение за останалите и че това, което казва е интересно. Хвалете го за талантите му, независимо в каква област са те. Обяснете му, че при тези негови качества приятелите му ще го обичат и без да се налага да си дава закуската през междучасието!

 

С братята и сестрите

То е вечният губещ в „боевете“ между братя и сестри, а когато го нападнат словестно, никога незнае как да отговори. В ролята му на губещ най-вероятно няма нищо случайно. Ако е най-голямо дете е възможно да му се дават настъвления да отстъпва на по-малките. И обратно – в семействата с „култ“ към първородните деца, по-малките сякаш се чувстват длъжни да се подчиняват. Ако детето е забелязало, че когато е в ролята на губещият, родителите са подчертано нежни към него, има вероятност то напълно съзнателно и преднамерено да търси състраданието им чрез тази позиция.

Как да му помогнете?

Първо се запитайте какво във вашето поведение може да предизвика това неравенство между децата ви. Винаги съществува вероятност причините да са дълбоко вкоренени у самите родители. Понякога те отреждат на някое от децата си ролята, която е трябвало да изтърпяват в собственото си детство и ги наказват несъзнателно. Да, звучи грубо, но психиката на човек може да го изненада неподозирано. Отнасяйте се с децата ви с еднакво отношение. Само така може да се даде шанс на плахото дете да се отпусне.

 

Източник: Mamatatkoiaz.bg

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.