Как да защитим очите на децата от екраните

Независимо дали ни харесва или не, екраните са се превърнали в неразделна част от живота. Все по-голямо предизвикателство пред родителя е да контролира времето, което детето прекарва в занимания с компютри, таблети, телевизори, смартфони и други. Малките несъмнено се забавляват и насочват цялото си внимание в екрана – знаем, че детето трудно откъсва очи от филмче и игра на телефона на мама или татко и настъпва драма, когато стане време да го остави.

Погълнати от активностите на устройството, най-малките не обръщат внимание на неща като поза, разстояние от екрана и яркост, което може да повлияе неблагоприятно не само на зрението, но и на цялостното им здраве.

Изследванията сочат, че децата започват да имат досег с екрани от 6-месечна възраст. Употребата на устройства и времето, прекарано пред екрана се увеличава с годините. Тийнейджърите прекарват близо 7 часа на ден пред устройства – в игри, чатове, използване на социални медии, гледане на видеа и други онлайн забавления, а в тези часове не се включва допълнителното време, прекарано пред екран в училище или в приготвяне на домашните.

Научните проучвания тепърва ще бъдат по-категорични за дългосрочния ефект на екраните върху очите, тъй като повечето устройства навлязоха в живота на потребителите едва в последните 20 години. Но е безспорно, че продължителното излагане на изкуствената светлина на екрана води до редица оплаквания като умора и сухота в очите, загуба на концентрация, главоболие, замъглено зрение, риск от миопатия и други.

Въпросът е какво можем да направим, за да защитим очите на децата от ефекта на екраните?

Важни аспекти тук са контрола на родителя върху времето, прекарано пред екран, като е хубаво да обърнете специално внимание на честите почивки от устройството, детския сън и физическо движение. Американската Офталмологична Асоциация препоръчва правилото 20/20/20 – на всеки 20 минути пред екран да отклоняваме погледа за 20 секунди върху обект, разположен на 20 метра. Друга препоръка от експертите е на всеки един час пред екран, детето да си почива в продължение на 10 минути. Педиатрите препоръчват още детето да не спи в една стая с устройства и да приключи заниманията си пред екран поне един час преди лягане, тъй като изкуствената светлина пречи на нормалния процес на заспиване. 

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.