Въпроси, с които да заменим традиционното „Как беше в училище днес?“ 

 

Сигурно не сте се замисляли как на автопилот всеки ден задавате един и същ въпрос на децата – „Как беше днес в училище?“. Трябва да признаем, че отговорът невинаги носи някаква съществена информация и още по-рядко ни помага да изградим  връзка с нашите деца.

В крайна сметка всеки родител желае да разбира своите деца и да бъде близо до тях. Предлагаме на всички родители примерни въпроси, с които могат да научат повече за деня в училище и какво вълнува наистина децата.

10 съвета за възпитанието от Робин Берман

Робин Берман - авторка на книгата “Hate me now, thank mе later” (how to raise your child with love and limits), има много добри идеи за възпитанието. Ето 10 от тях:

1. Не си струва да се опитваме да сме приятели с детето

“Ние сме поколение на угаждащи родители, намиращи се във властта на собствените си деца.” Робин твърди, че за детето е важно да вижда в лицето на родителя не приятел, а авторитет, лидер, наставник, който може да подкрепи и да помогне. Освен това може и да наложи твърда забрана, да не върви "по гайдата" на капризите му, но едновременно с това да уважава чувствата и потребностите на малкото.

2. Твърдо “не”

 

Грешка първа: обещанието

Мнение на родителите 

“Повече няма да те обичам”, “Ако не си такъв, какъвто аз искам, няма да те обичам повече.” Защо децата така често спорят по повод на всяка наша молба? Може би ни правят напук. Какво да правим? Да призоваваме към здрав разум? Но, те просто не слушат какво им говорят възрастните. Да заплашваме? Това още повече не действа. В такива случаи много родители използват своеобразен коз: “Сега мама няма да те обича повече”. Често много от нас произнасят тази фраза.

Мнение на психолозите

Обещанието повече да не обичате своето дете е едно от най-силните средства на възпитание. Обаче тази заплаха като правило не се осъществява. А децата прекрасно чувстват фалша. Веднъж излъгали, можете за дълго да загубите доверието на детето. То ще ви възприема като лъжец. По-добре е да кажете: “Аз пак те обичам, но не одобрявам поведението ти”.

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.