Какво ни прави истински добри родители?

Статията e преведена и публикувана с разрешението на Greatschools.org. 

Децата, които постигат успехи, и успешните училища, обикновено имат една обща тайна съставка: родители, които ги подкрепят! Това означава, че времето, през което помагате в училище, увеличава шансовете за успех и на Вашето дете.

Както учениците, така и училищата, разчитат на родителите, за да им помогнат по най-добрия начин. Учениците се нуждаят от атмосфера на подкрепа, за да учат у дома, и от някого, който да се застъпва за тях в училище. В сегашните условия на свити бюджети и повишени изисквания към учителите, много училища не могат да осигурят необходимото на своите ученици без помощта на родителите.

В динамичен свят, за родителите е лесно да съсредоточат времето и енергията си върху дейности, които носят директна полза за децата им, и избягват да участват в по-мащабни училищни дейности и решаване на общи проблеми. За щастие не е необходимо да правите избор между помощ за училището или помощ за детето Ви. Наскоро направени проучвания показват, че децата на родители, които помагат в училище, се справят по-добре с ученето.

 

Ето 10 начина, по които можете да вземете участие в образованието на детето си. 

Някои от тях помагат директно на детето, а други са от полза за цялото училище, включително и за Вашето дете. Не забравяйте, че не е необходимо да правите всичко! Изберете дейностите, които отговарят на интересите и графика Ви.

1. Уверете се, че детето Ви отива на училище, готово за учене.  В сутрешната бъркотия и бързането да се излезе навреме от къщи, детето Ви може да пропусне закуската или да си забрави домашното. Денят започва много по-добре, ако то си е приготвило чантата от предната вечер, починало си е достатъчно и е закусило добре.

2. Намерете време за домашното.  Създайте място за учене с добро осветление и речник, ограничете гледането на телевизия през делничните вечери, за да бъдете сигурни, че домашните ще бъдат написани. Превърнете четенето в ежедневен навик. Децата, които „нямат домашно“, винаги могат да си преговорят уроците от деня или да почетат книга за удоволствие.

Може също да се наложи да съкратите извънучилищните дейности, с цел да не се претоварва детето. Децата, които участват в други неучебни дейности 20 или повече часа седмично, обикновено нямат достатъчно енергия, за да работят оптимално в училище.

3. Наблюдавайте напредъка на детето си при обучението.  Не чакайте децата Ви да донесат бележниците с оценките си, за да проверите как се справят. Посещавайте планираните родителски срещи, за да се запознаете с учителите им, и не се колебайте да се свържете с тях по всяко друго време, за да разберете дали децата Ви се справят със заданията.

4. Когато има проблем, работете заедно с училището от името на детето.  Ако детето Ви започне да намаля успеха си, уредете си среща с учителя, за да съставите заедно план за справяне с проблема. Учителите ценят родителите, които отдават голямо значение на работата в училище, и Вашето дете ще има по-добър шанс за успех, ако Вие и учителят се обедините около обща стратегията.

Ако детето Ви има проблеми с някой учител, опитайте се да запазите здравия си разум и установете какви са фактите, преди да правите заключения. Винаги е по-добре да се опитате да изгладите недоразуменията с учителите, преди да се оплаквате на директора.

5. Посещавайте училищните мероприятия.  Когато дойдете на вечер за отпразнуване на началото на учебната година, пролетния концерт, училищни пиеси, шоуто на талантите и други училищни събития, Вие показвате на детето си, че цените училището му.

При 10-годишно проучване на 20 000 тийнейджъри, Лорънс Стайнберг (Laurence Steinberg) е установил, че само една пета от родителите посещават редовно училищните мероприятия и че вероятността техните деца да са с висок успех е по-голяма.

В допълнение на посланието, отправено към децата за важността на училището, Стайнберг пише в Beyond the Classroom (Отвъд класната стая) „Посещаването на училищните мероприятия може да се окаже дори още по-важно, защото то е послание и към учителите и към другия училищен персонал. Учителите не могат да не обръщат по-голямо внимание на учениците, с чиито родители се срещат по време на училищни програми, както по позитивни, така и по негативни причини. 

6. Доброволческа дейност в училище.  Докато децата им са в малките класове, някои родители обичат да извършват доброволческа дейност в училище, така че да могат да наблюдават как детето им общува с другите деца. Когато децата Ви пораснат, могат да Ви кажат, че не искат хората да Ви виждат с тях на публични училищни мероприятия, но те определено разбират посланието, че училището е важно, когато Ви виждат да помагате при училищни проекти.

Няма значение каква е възрастта на детето Ви, има много възможности да помагате в училище, независимо от това дали ще го правите в класната стая, библиотеката, компютърния кабинет или на игрището. Родителите, които през деня са на работа или се грижат за по-малките си деца, могат да помагат вечер, като провеждат телефонни обаждания, правят чернови за бюлетини или пишат писма от името на училището.

Можете да се присъедините към родителско-учителската асоциация или организация на училището или да помагате като доброволци на конкретен учител.

В наши дни родителите използват професионалните си умения, за да внесат значителни подобрения в училищата, като надграждане на компютърните кабинети, облагородяване на училищните терени и запознаване с програми за разширено обучение.

7. Поемете ръководна роля в училище.  Родителите имат много възможности да станат хората, които вземат определени решения в училище. В допълнение към родителската организация можете да предложите помощта си в съвета, който ръководи планирането на обучението в училището, или в районния комитет или комисия по образование. В училищата и районите често има комитети, занимаващи се с учебните програми, здравето на учениците, програми след завършването на училище, технологии и други въпроси. Поемането на ръководна роля ще Ви даде възможност да разберете по-добре сложността на образованието. 

8. Оценете ефективната работа на училището.  Родителите разполагат с все повече данни, които им помагат да разберат доколко съответните училища работят ефективно. На сайта GreatSchools.org, ще намерите резултати от тестове и много други факти. Предлаганите данни могат да включват броя записани ученици, опита на учителите, съотношението ученици-учители, социално-икономическия статус или на колко ученици се пада един компютър. 

9. Помогнете на училището да работи по-добре.  След като разберете на кое място е Вашето училище, можете да помогнете на всички деца да успеят.  Родителите в Съединените щати влияят директно върху успехите на училището, като организират програми за допълнителна помощ след училище, осигуряват оратори за програми за обучение на родителите, организират семинари за програми за разширено обучение и работят по други проекти за усъвършенстване на училището.

За да получите вдъхновение, можете да прочетете за други родители, които са постигнали промени в училищата на техните деца.

10. Включете се в политиката.  Когато орязването на бюджета се превърне в заплаха и може да се наложи да бъдат прекратени ценни програми, можете да помогнете на училището, като пишете на местните и държавни законодатели.

Бъдете активни!

Литература:

Cooperman, Saul. How Schools Really Work: Practical Advice for Parents From an Insider (Catfeet Press, 1996): Тази книга съдържа съвети за оценяване на училищата, учителите, директорите, надзорниците и съветите по образование; тя завършва с глава “How to Take Control of Your Schools” (Как да поемете контрол над училищата). Авторът има 40-годишен опит като учител, директор, надзорник и комисар по образованието на щата Ню Джърси.

Steinberg, Laurence. Beyond the Classroom: Why School Reform Has Failed and What Parents Need to Do (Защо не успя училищната реформа и какво трябва да направят родителите) (Touchstone, 1996): Сред резултатите, получени от Стайнберг при10-годишно проучване на 20 000 тийнейджъри, е и този, че добрите родители посещават редовно училищните мероприятия и учат децата си да поемат отговорност за собственото си учене.

 

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.