Как разговаряме с децата си ?

Много често се възмущаваме от начина, по който децата общуват – било в училище, в семейството или на улицата. Забелязваме как някои от тях са груби и арогантни, а други прекалено плахи и не умеещи да защитят себе си и позициите си. Защо се получава така ?

Чрез словото ние изразяваме своята истина. Когато на детето е отнето правото свободно да се изразява, когато го лъжем или го принуждаваме да лъже под страх от наказание, ние ограничаваме творческата му активност. Да си припомним колко често му повтаряме – у дома, в детската градина, в училище – „Не ми възразявай!”, без изобщо да си даваме сметка до какви нарушения води подобно отношение. Също толкова често, подценявайки способността му да разбира или чувства истината, ние  си позволяваме да използваме „уж невинни” лъжи, нарушавайки основното му право да я чува и изказва.

 

Лъжите и противоречивите послания, крещенето и авторитарното отношение, насаждането на чувството за вина, прекомерното критикуване, заплахите с наказания – всичко това води до ограничаване на съзидателността у малкия човек. Това може да предизвика проблеми със слуха, заболявания на дихателната система, а в по-късна възраст – до нарушения в работата на щитовидната жлеза. Човек все повече се затруднява да изразява своята истина, премълчава собственото си мнение дори когато е убеден в правотата си, не се осмелява да даде израз на чувствата си. Превръща се в интровертна и стеснителна личност. Самовглъбява се и се затваря за света.

 

Обратната страна на медала се проявява под формата на прекомерно говорене, което е форма на защита, тъй като човекът се чувства непрекъснато виновен и отговорен дори и когато няма никакво отношение към дадено събитие. Така се намалява способността му да изслушва и разбира събеседника си, като в процеса на общуване често го прекъсва.

Можем да дадем на другите само онова, което имаме в себе си и точно по тази причина е много важно да  наблюдаваме и осъзнаваме начина по който взаимодействаме с околните, какво точно правим и какъв пример даваме на тези които се учат от нас. Ако е необходимо да се постараем да променим или развием качествата, които след това децата ни ще продължат и приложат.

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.