Безопасен интернет

 Пети клас обикновено е възрастта, когато детето се превръща бързо от потребител в активен участник в бурната дейност на информационното общество. Това е и един от най-рисковите периоди от гледна точка на онлайн поведението. Засиленият интерес към околните се изразява в често безкритичното разширяване на онлайн контактите. В тази възраст са типични и по-провокативните прояви, които в интернет се проявяват много по-силно и по-често, отколкото във физическия свят.

Над 70% от подходите на педофили към непълнолетни са към деца в предпубертетна и началото на пубертетната възраст.

 

Кои са типичните рискове в онлайн живота на децата в тази възраст?

1. Най-разпространеният – участие в онлайн тормоз срещу връстници: разпространяване на клюки, създаване на фалшиви профили, публикуване на унизителни или злепоставящи изображения, коментари и текстове.

2. Използване на провокативни псевдоними (никове) и аватари (идентифициращи изображения), често със сексуален подтекст – особено при момичетата. Изследванията показват, че провокативните никове и аватари увеличават риска от онлайн контакт с педофил с 40 до 60 на сто.

3. Включване в онлайн разговори и дискусии на сексуална тема. Това е благодатна почва за установяване на контакт от страна на хора с нечисти намерения.

4. Фалшифициране на възрастта, което въвежда детето в невинаги подходящи кръгове на по-възрастни потребители.

5. Активно регистриране в различни сайтове с въвеждане на прекалено подробна идентифицираща информация.

6. Неумение да се използват възможностите за настройка на поверителност и защита на личните данни в социални мрежи.

7. Публикуване на неподходящи лични снимки и видеоклипове – собствени или на връстници и приятели.

8. Интерес към вредно съдържание – пропаганда на насилие, наркотици, анорексия, самонараняване, расизъм, екстремна порнография.

 Независимо че вече сме имали разговори с детето на тема интернет и опасностите в него, този период е изключително важен за формиране на безопасно онлайн поведение.

 

Как можем да помогнем на детето си?

 

Като помолим детето да споделя в какви сайтове се регистрира и от време на време разглеждаме заедно с него какво става там. Много е важно това да бъде по взаимна договореност, че го правим не от недоверие към детето, а защото като възрастни имаме повече житейски опит и сме по-способни да различим някои опасности. Добра идея е да бъдем приятели на детето си във Фейсбук или друга социална мрежа, но не е подходящо да публикуваме в профила му каквото и да било или да коментираме негови публикации – родителят трябва да е само пасивен наблюдател.

 Като говорим с детето на тема онлайн насилие и онлайн тормоз – да му обясним, че макар и да не виждаме човека от другата страна, нашите думи и действия могат да го наранят не по-малко, отколкото ако са лице в лице.

 Като му обясним, че и в реалния, и във виртуалния свят трябва да се стремим да прилагаме едни и същи принципи на поведение – да не правим спрямо друг това, което не искаме да се случи на нас.

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.