Колкото и връзката с вашия тийнейджър да изглежда като невъзможна мисия, все пак има начини тя да се подобри. 

Припомнете си времето, когато бяхте на тяхната възраст и влезте в положението на децата си

„Малки деца – малки проблеми, големи деца – големи проблеми“. Когато хората ви казват това, докато търчите след малкия си син или дъщеря, най-вероятно с иронично изражение си мислите, че не знаят какво говорят. Но когато малкото ви дете се превърне в тийнейджър, вече ви става кристално ясно какво са имали предвид околните, когато са ви казвали, че големите деца носят големи проблеми. 

Няколко идеи как заедно с малкия си ученик да сътворите дневна програма, благодарение на която на всички ще ви е по-лесно и приятно

Стартът на учебната година е еднакво стресиращ и за родителите, и за децата. Да преминеш от безгрижна лятна липса на режим към организиран до последната минута ден, изпълнен със задачи си е трудна работа. Редица проучвания доказват, че хората, които не са имали стройно изградени дневни навици като ученици, са не само по-неорганизирани, а и неуверени възрастни.

Как трябва да се държат родителите с дете, което тръгва в първи клас

 

  1. Будете го спокойно.Отваряйки очи, то трябва да вижда вашата усмивка и да чува ласкавият ви глас. Въздържайте се да го укорявате и хокате. Сутринта преди училище не е моментът да му напомняте вчерашните бели. Дори и да е оставило разхвърляни играчки, отложете забележката си за след училище.
  2. Не го карайте да бърза. Разпределете правилно времето, което е нужно за подготовка на детето за училище. Това е ваша, а не негова задача. И ако не смогва, вината също е ваша. На другия ден го разбудете по-рано – толкова, с колкото е „закъсняло“ днес.

 

До четвърти клас децата имат един основен учител, който е с тях почти през цялото време. Началният учител изпълнява функциите на преподавател, на възпитател и на контролиращ. За повечето деца между първи и четвърти клас началният учител се превръща в нещо като втора майка.

Предстои ви щастливо събитие – първият учебен ден на вашето дете. Но, нали в радостната суетня около новата чанта, тетрадките и разните  други неща няма да забравите най-важното – да поговорите с детето!

Какво чак толкова – ще кажат някои от вас. Като отиде, ще види. Да, но те разсъждават от приятната сигурност на опита, а точно той липсва на малките първолачета и заради това сърчицата им туптят не само радостно, но и малко тревожно… Приспособяване към новия ред.

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.