Физическо развитие на тийнейджърите

 

Юношеството представлява период на физическо, психологическо и социално развитие от началото на пубертета до навлизането в зрелостта. Речникът на Уебстър дефинира юношеството като състояние на растеж, приложимо единствено за младежкия сегмент на човешката раса; период между детството и зрелостта.

След навършване на своята дванадесета година децата започват да преживяват динамични процеси в своето развитие не само физически, но също и емоционално и социално. Тези главоломни процеси ще изискват адаптацията и преориентацията на всеки член от семейството – всъщност периодът на юношеството се оказва най-големият тест за всеки родител. Но макар и труден, този период е също и много удовлетворяващ и необходим – ако ти си свършиш работата, фазата на тййнейджърските години ще помогне на твоето дете да премине от фазата на незрялост към фазата на отделяне от семейството, независимост и самостоятелност.

 

Динамичният растеж, заемащ водещо място във фазата на съзряването, се дължи на взаимодействието между редица хормони (биохимични съединения, създадени в определена част на тялото и оказващи ефект в друга част посредством кръвното налягане). Хормоните и жлезите, които ги отделят, представляват система в човешкото тяло, известна като ендокринна система, но не всички хормони са свързани непременно със сексуалното възпроизвеждане. Например хормонът на растежа е необходим за достигане на нормалната височина на индивида.

 

Най-често белезите на пубертета започват да се проявяват между десет и четиринайсет при момичетата и между дванайсет и шестнайсет години при момчетата. Проявите на растежа варират и са строго индивидуални за отделните индивиди, но имат тенденцията да се ускоряват през пролетта и лятото.

 

Това, което е по-важно да се разбере, е, че химичните послания между хормоните предизвикват множество и различни реакции на цялото тяло.

 

ПУБЕРТЕТ ПРИ МОМЧЕТАТА

 

Мъжката сексуалност

се развива между 10 и 14 години, най-често на около 11 години. Една от най-изумителните характеристики на растежа при момчетата е, че той варира дори и за момчетата на една и съща възраст. Поради големите разлики във физическо отношение проблемът с връстниците се оказва решаващ за тийнейджърите. Момчетата, които се развиват по-бавно, със сигурност ще имат нужда от гореща подкрепа и насърчение, като им се обясни, че и те със сигурност ще достигнат етапа на мъжеството. Все пак, ако твоето момче не проявява характерните признаци на съзряването, е необходимо да бъде прегледано от лекар. Същото се отнася и за момчета, които започват да съзряват преждевременно – преди девет-годишна възраст.

 

Съществуват още две важни области на обучение за момчетата:

 

– да третират момичетата с уважение и респект;

– да получат основна информация за месечния цикъл на момичетата и никога да не използват този факт срещу тях, понеже те са твърде чувствителни на тази тема.

 

Белези на навлизането в пуберета при момчетата

 

Предполага се вече да си информирал своето дете за следните предстоящи промени в неговото тяло:

– увеличаване размера на тестисите;

– изтъняване на скротума;

– удебеляване тембъра на гласа;

– окосмяване по гениталната област, лицето, под мишниците и по краката;

– въпроизводство и отделяне на семенна течност (сперма); голямо преживяване за момчетата се оказват така наречените “мокри сънища”, изявяващи се в неочаквано изтичане на семенна течност най-често през нощта (това иначе нормално събитие може да се окаже притеснително за някои момчета особено ако не са били информирани предварително);

– ерекция на члена (ерекцията по време на пътуване, среща или разговор с приятели е често срещана проява на притеснение у момчетата).

 

ПУБЕРТЕТ ПРИ МОМИЧЕТАТА

 

Промените, извършващи се в женското тяло, са далеч по-сложни в сравнение с промените при момчетата, тъй като те са свързани не само с външните белези, но също и с вътрешни процеси. Взаимодействието на хормоните в тялото на момичетата ще доведе до неминуемото събитие – менструалния цикъл, което отбелязва възможността за сексуално възпроизводство.

 

Менструацията е просто един сигнал, че момичето е вече способно да има дете, и поради това е необходимо да му помогнеш да разбира основното предназначение на женската полова система. Можете заедно да отпразнувате появата на цикъла, като помогнете на момичето да се почувства специално, като го заведете някъде на вечеря – то вече не е просто момиче, а жена и млада дама. Подготви се също да чуеш въпроси по отношение на менструацията, на които трябва да бъдеш способен да отговориш:

“Колко често се случва менструацията?”

“Колко време трае менструацията?”

“Ами ако се случи да нямам или да имам съвсем малко?”

Присъствието на родителя през целия този процес е от особена необходимост – осигуряването на подкрепа, насърчение, проявата на разбиране и даването на подходяща информация.

 

Белези на навлизането в пуберета при момичетата

 

Консултирайте се с лекар, ако при навършване на тринайсет години, момичето все още няма характерните белези на съзряването:

– напъпване на гърдите – това става най-често около две години преди първата менструация; много често се случва едната гърда да израства преди другата и това да притесни момичето, но всъщност е нещо напълно нормално; консултирай се с лекар, ако появата на гърдите започне на осем години;

– окосмяване по гениталната област, под мишниците и по краката;

– закръгляне на бедрата;

– съзряване и оформяне на вътрешните репродуктивни органи;

– поява на първата менструация – консултирай се с лекар, ако първата менструация се появи преди девет- годишна възраст, а също и ако все още не се е появила след навършване на шестнайсет години.

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.