Да поговорим с първолака за училище

Предстои ви щастливо събитие – първият учебен ден на вашето дете. Но, нали в радостната суетня около новата чанта, тетрадките и разните  други неща няма да забравите най-важното – да поговорите с детето!

Какво чак толкова – ще кажат някои от вас. Като отиде, ще види. Да, но те разсъждават от приятната сигурност на опита, а точно той липсва на малките първолачета и заради това сърчицата им туптят не само радостно, но и малко тревожно… Приспособяване към новия ред.

В преходния период на ранната ученическа възраст детето се оказва зависимо от своеобразен ред. То трябва да променя часа на ставане от сън, ежедневния маршрут, да се съобразява с изисквания, да се старае по задължение и т.н. Така забавната игра става трудна реалност.

Детето започва да изработва нови стереотипи, а това означава и усилие на волята.

Но оценките, изпитната атмосфера, срещата и контактът с учители и връстници могат да предизвикат състояние на стрес…

 

Клопките в които може да попадне първокласника.

 

Родителите са длъжни да разберат логиката на обстоятелствата през възприятието на първокласниците. Педантичната взискателност и изброяването на норми довеждат най-малкото до стрес. В резултат ученикът лесно може да се обърка, да се уплаши, да губи вещите си, да говори по-малко, да не спи, да се подмокря, да се дразни, да бяга от училище, да лъже и какво ли още не.

Евентуалното невротично поведение на първокласника може да се избегне с внимание и приятелски разговор.

Дипломатичността е необходима. Чувството за хумор – също. Вредно е налагането на родителски свръхамбиции, сякаш от първи клас нататък грешките са недопустими. Напротив, детето трябва да разбере, че признаването на неуспехите е критерий в ценностната ориентация.

 

Да се научи на отговорност.

 

Първокласникът трябва да мисли за куп нови неща, да отчита присъствие, да споделя интересите си… Всичко това, както и решаването на ситуации и поемането на „ангажименти“, е типична отговорност.

Помощта на родителите в този момент е едно ново училище за самите тях…

Какво да кажете на своя първокласник, за да го успокоите и насърчите?

Открийте сами! Вместо да се опитвате да налучквате „верния тон“, с който да му представите училището, просто го попитайте:

„А ти как си представяш училището?“ Каквото и да чуете, не бързайте да спорите и опровергавате – напротив, първо поздравете детето си, че самичко е мислило и преценявало. А после си поговорете за някои неща.

 

За учителката.

 

Дали тя ще бъде млада, красива, търпелива – или не, не е най-същественото, нейната задача е да те направлява и оценява в познавателния процес и усилията, свързани с него.

Тя не е твоя „втора майка“ и от нея не би трябвало да очакваш майчини ласки и грижи, не е и житейският ти съдник, защото „успех“ е общо понятие.

 

За съучениците.

 

Изведнъж много на брой, толкова различни помежду си и непознати – става сложно, но и страшно любопитно!

Те изпитват същото притеснение и боязън като теб, те също се питат дали ще ги харесат и приемат, дали ще се справят. Не бързай да “блеснеш” – просто показвай какво знаеш и умееш.

Помагай и искай помощ. И може би образът ти за приятел, който имаш досега, ще претърпи промяна. Защото ви свързва вече не само играта, защото се променяте.

 

За новия режим.

 

Да, животът се променя -ритъмът му заприличва на този на мама и татко. Не, ти не губиш свободата си. Обратно – ставаш господар на своето време! Постепенно се научаваш да правиш много нови, интересни и сложни неща. А това не може да стане в безпорядък, нали? Ти подреждаш своето време, своите вещи, своите задължения и удоволствия…

 

За старите любими неща.

 

Да, те си остават. Никой няма да пипа и променя мама и татко, играчките, люлките. Учениците обичат дъвка също както неучениците. Към старите любими неща просто се прибавят нови. Но мама продължава да целува за „лека нощ“ и порасналите.

 

сп. „Дете”

КОНТАКТИ

СУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ" гр. Русе, ет. 1, Т: 082/841778

Педагогически съветници: 

Олга Георгиева (8–12клас)

Първи срок: 11.30 – 18.00ч.    

Втори срок: 9.00  15.30ч.

Цвета Балтакова (1– 7клас)

Първи срок: 9.00 – 15.30ч.     

Втори срок: 11.00 - 17.30ч.